Acasă

politică

advertoriale

actualitate

administrație publică

monden

business

economie

cultură

sport

sci-Tech

evenimente

Dobrogea360
sursa foto ziuadeconstanta.ro

Nu a fost introdusa o sursa

Iordache Marin

65

Consilierul Stoica: „Spunem STOP turnării betoanelor peste istoria milenară a Constanței!” – Poarta Cetății Tomis, amenințată de votul din Consiliul Local

Decizia Consiliului Local Constanța de a aproba construirea unui bloc de șase etaje într-o zonă arheologică de maximă importanță a stârnit reacții ferme din partea consilierului local al Forța Dreptei, Ionuț Stoica, care acuză ignorarea patrimoniului istoric și cere oprirea definitivă a proiectului imobiliar. În locul acestuia, el propune o „Grădină Arheologică”, un spațiu public dedicat protejării și valorificării Cetății Tomis.

În ședința Consiliului Local din 30 iunie 2025, desfășurată online, a fost votat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) care permite ridicarea unui imobil cu subsol, demisol, parter și șase niveluri pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A. Terenul, în suprafață de doar 295,7 mp, este amplasat într-un perimetru istoric extrem de sensibil – chiar lângă Poarta Principală (de nord-est) a vechii Cetăți Tomis, parte a zonei protejate din centrul vechi al Constanței.

Consilierul local Ionuț Stoica a condamnat public aprobarea acestui proiect, calificând-o drept un act de sfidare a deciziilor instanței și o nouă lovitură dată identității istorice a orașului. „Spunem STOP turnării betoanelor peste istoria milenară a Constanței!”, a transmis el, într-un mesaj ferm.

Potrivit acestuia, sentința civilă din 2024 nu obliga autoritățile să adopte documentația, ci doar să o reevalueze. Cu toate acestea, majoritatea din Consiliul Local a ales să treacă peste acest semnal de avertizare și să dea undă verde construcției, într-o zonă care, în mod normal, ar fi trebuit conservată și pusă în valoare.

„Nu putem accepta, la nesfârșit, să fim un oraș care își dărâmă istoria ca să mai facă loc unui bloc”, a subliniat Stoica. El atrage atenția că acest tip de dezvoltare „cu orice preț” ignoră realitatea profundă a Constanței, un oraș care își pierde reperele istorice în favoarea intereselor imobiliare de moment.

Un proiect alternativ: „Grădină Arheologică – Poarta Mare a Cetății Tomis”

Ca reacție la indiferența instituțională privind protejarea patrimoniului, consilierii Forța Dreptei, USR, PMP și un consilier independent, au depus un proiect de hotărâre menit să salveze situl istoric și să propună o alternativă viabilă și respectuoasă față de patrimoniu, care propune o viziune complet diferită pentru acest spațiu simbolic. Intitulat „Grădină Arheologică – Poarta Mare a Cetății Tomis”, conceptul prevede transformarea terenului și a zonei adiacente într-un parc tematic cultural, cu accent pe istorie, educație și deschidere către public.

„Cetatea Tomis nu este un obstacol în calea dezvoltării, ci o comoară care ar trebui protejată cu orice preț”, afirmă consilierul. Potrivit lui, spațiul ar putea deveni un adevărat punct de atracție turistică și educațională: „Un parc tematic, cultural, istoric, care să pună în valoare zona și să o deschidă pentru public, turiști, elevi, cercetători.”

În acest sens, Stoica a transmis solicitări oficiale către Direcția Județeană pentru Cultură și Ministerul Culturii, solicitând un punct de vedere clar asupra riscurilor pe care acest proiect le presupune pentru situl arheologic. Totodată, a cerut demararea unui studiu de fezabilitate care să analizeze:

- oportunitatea amenajării zonei ca parc arheologic;

- regimul juridic al imobilelor;

- posibilitatea exproprierii acolo unde este necesar, conform legii.

„Nu mai putem accepta ca fiecare petic de pământ istoric să fie tratat ca o parcelă de profit imobiliar”, a spus Stoica. „Aici nu vorbim doar despre un PUD sau despre o autorizație – vorbim despre identitate, demnitate și memorie.”

Consilierul estimează un termen de 90 de zile pentru parcurgerea tuturor pașilor necesari pentru declararea utilității publice a proiectului. Scopul este clar: blocarea definitivă a riscului ca zona să fie distrusă de interese imobiliare.

„Constanța nu are voie să rămână orașul care și-a uitat ruinele sub turnuri de beton”

În mesajul său public, Stoica avertizează că, dacă nu va fi oprit acest model de urbanism agresiv, orașul își va pierde pentru totdeauna valorile și identitatea: „Constanța nu are voie să rămână orașul care și-a uitat ruinele sub turnuri de beton.” El acuză un „jaf cu acte-n regulă al memoriei noastre” și le cere constănțenilor și instituțiilor culturale să nu mai fie „spectatori tăcuți”.

Avem responsabilitatea de a spune Stop! Aici trebuie să ne apărăm trecutul”, a transmis consilierul. El subliniază că proiectul grădinii arheologice nu este o inițiativă de blocaj, ci o soluție constructivă care ar putea deveni model pentru alte orașe: „Putem arăta că dezvoltarea și respectul pentru istorie nu se exclud – dimpotrivă, se pot completa.”

Notă: Proiectul imobiliar de la adresa Mircea cel Bătrân nr. 47A a fost aprobat cu 14 voturi pentru, 6 împotrivă și 6 abțineri. 

Dobrogea360

Presa la un click depărtare.

Categorii

Acasă

politică

advertoriale

actualitate

administrație publică

monden

business

economie

cultură

sport

sci-Tech

evenimente


VOX Press - Partenerul tău în publicitate

2025